Poslední dva dny se nesou ve znamení poněkud neposedného života, kdy telefonuju, posílám emaily, lítám po Oslu sem a tam, a do toho posílám životopisy a radostně mám zamotanou hlavu z těch všech nenadálých pracovních nabídek veškerého kreativního druhu, kterým vděčím blogem TerezaInOslo. Moje vysněná meta léta je však pracovní nabídka u některé ze známých norských mezinárodních organizací kooperujících s rozvojovými zeměmi, posílám životopisy o sto šest, ale konkurence je tu neuvěřitelná (cca 300 žadatelů na 1 takovou pozici) a navíc se v létě jakoby celé Oslo vypne, nikdo tu moc nepracuje a všichni (!) jsou na prázdninách. Je to cítit na každém kroku, lidé s příchodem vysokých teplot zpomalili jak životní tempo, tak i tempo chůze a já dneska v tom celém rozlítaném dni několikrát narazila do takových těch pohodlně loudavých pohodářů. A abych vám také vysvětlila, proč že se to já neloudám, v sobotu se totiž staví Candy Bar na svatbě jedné známé norské jazzové zpěvačky, tahle mladičká, příjemná osůbka se prostě zamilovala do makaronek i cupcakes od Candy Bar by Tereza & Tereza (náš malý business tady v Oslu), klik na naší Facebook stránku, uděláte nám radost! A všechno se teď točí kolem shánění staré rustikální komody, levandulí, rustikálních krabic Provence stylu, levandulového sirupu, nejrůznějších dekorací, atd. Už se s Terezkou nemůžeme dočkat až to celé vypukne v sobotu, svatba je ve staré továrně v nádherné části Osla jménem Grunerløkka.
Tam jsem taky dnes zabrousila při hledání levandulového sirupu, potažmo levandulové limonády a našla jsem, milí gastronomičtí jedlíci, gurmáni i gourmeti, ráj na zemi!
Mathallen in Oslo
Představte obrovskou tak trochu nahatou halu, nahatou, protože staré trubky čouhají ze zdí, která je zaplněná tím nejlepším jídlem, které vůbec v Oslu můžete sehnat. Od těch nejkřupavějších šafránových makaronek od Sebastiena Bruna, přes ten nejvíc na světě se rozplývající rebarborový pie od Hello Good Pie až po ty nejčerstvější bezinkové limonády, a nebo ryby a mušle vytažené z norského moře.
Nádherné kavárničky tu střídají opravdové laskominy na každém kroku a víte, co je na tom všem nejlepší? Všechno se tu dá ochutnat! Takže po takové malé tour halou jsem měla téměř plný břuch nejrůznějších delikates, sýrů, makaronek, drobků croissantů, a v ruce jsem trapně třímala asi 15 oblíznutých párátek. Byli jsme přesně takoví ti zákazníci, nezákazníci, který jsou dost otravní svými otázkami na tělo a následným fotografováním a nikdy si nic nekoupí. Dneska jsme vážně nic nepořídili, ale jen počkejte, až se tam vydáme po výplatě.
![]() |
Jedno posypkané cappuccino |
Vybrali jsme tu nejútulnějším ze všech těch útulných kaváren, objednali dvě kafe a asi 3 hodiny vstřebávali tu neuvěřitelně nádhernou atmosféru milovníků dobrého jídla, pití a pravých křupavých francouzkých baget, kterým jen zřídkakdy vydrží špička až domů. Zabořili jsme se do sáhodlouhé diskuze a probírali pro a proti pracovních nabídek, plavali ve snových scénářích a snažili se zabrouzdat i do těch méně snových. Shrnuto a podtrženo, bylo to takové jedno pěkné rande v gastronomickém ráji, kde jsme rozhodně nebyli naposledy!
A tady je jedna velká nálož fotografií, ať si také trochu naoko smlsnete!
Vaše TerezaInOslo
![]() |
A slavný pie |
![]() |
Naprosto boží paletové sezení |
![]() |
No, neřikejte mi, že byste si v takovémhle ovoci-zelenině nevybrali |
![]() |
![]() |
Nakoupit se dá i příslušné příslušenství |
levandulovou limonadu udelejte domaci! na litr a pul: neco malo pres lzici susenych kvetu, deci citronove stavy a 10dkg cukru --> svarit asi s ctvrt litrem vody (privest k varu a povarit tak 2 minuty), nechat vychladnout, precedit do karafy/lahve a dolit studenou vodou :)
OdpovědětVymazatDěkuju za skvělý recept, já jen nikde nemůžu sehnat tu jedlou levanduli, prý se to z té,kteou prodávají v obchodě dělat nesmí. Tak mám z toho hlavu jako balón :)
Vymazatahá, ja to mela prave z bio pestovane, takze bez nejakych postriku a tak...
Vymazat