Přemýšleli jste někdy o tom, jestli vám jídlo chutná vic, když líp vypadá? Pamatuju si, jak jsem žasla nad kulinářskou přípravou ryby, kterou si Catherine-Zeta Jones připravila ve filmu Koření života. Po několika rychlých pohybech, které měla v malíku, vypadal pokrm jak vystřižený z kuchařky, usedla sama ke stolu, posypkala čerstvě namletým pepřem a konečně mohla zabořit vidličku... neříká se tomu náhodou pracovní deformace?
Bylo mi nějakých osmnáct, moc jsem tehdy nevařila, ale tahle scéna mi utkvěla v hlavě natolik, že vždycky, když usedám ke stolu, v rychlosti aranžuju třeba i jenom ty špagety, hodím na ně snítko bylinek a melu čerstvý pepř, sama sobě se směju, kam jsem to "dotáhla" ... a v mém případě to pracovní deformace není...
John Erik mi vždycky střelí jednoduchou otázku: "Why?" ... "neříkala jsi, že máš strašnej hlad..." Jenže hlad nehlad - mně by to prostě tolik nechutnalo...
Podle
výzkumu odborníků z oxfordské university (2014) se prokázalo, že jídlo,
které je umělecky naaranžované lidem chutná víc. Team odborníků sice
porovnával salát, který vypadal jako dílo od W. Kandinského "Painting
number 201", ale výzkum ukázal, že přestože lidé ohodnotili ostatní
saláty ve čtyřech kategoriích chuti (slaný, sladký, kyselý, hořký)
velice podobně, salát nadesignovaný à la Kandinsky celkově chutnal lépe.
Takže je to jasné. Až budete chtít, aby vaše jídlo chutnalo lépe - šup tam s nějakým obrazem.
Co třeba hned takového Picassa?
Já zásadně používám několik klasických a jednoduchých rad:
1. MÉNĚ JE VÍCE
2. TEKUTÉ, NEBO NESROVNATELNÉ ZACHRÁNÍ MINISKLENICE/MINIMISKA
3. VELKÝ BÍLÝ TALÍŘ JE ZÁKLAD
4. OPEPŘIT NĚČÍM NETRADIČNÍM
Tak a teď by mě zajímalo, jestli tu mám nějaké čtenáře, kteří to dělají a proč.
Aranžujete si svá jídla?
Krásnou sobotu, dámy a pánové,
Vaše TerezaInOslo
No vypadá to nádherně:)
OdpovědětVymazatS tím aranžováním jídla to mám různě, záleží, o co jde - některý jídla jsou na pohled tak nehezký, že bych je jen stěží nějak naaranžovala - třeba kuskus se strouhanou cuketou, co pak vypadá jen jako taková zelená hmota, nebo třeba opečená cizrna, co pak vypadá jako miska hnědýho čehosi :D Tam je pak nějaká snaha zbytečná a radši to do sebe hned nacpu, protože stejně většinou vařím až když je hlad:D
Ale u jiných jídel, kde to alespoň trošku jde si to snažím udělat hezčí, i když jen sama pro sebe - dát si to na hezký ubrousek, oblíbený talíř se srdíčkama, hezky si to dát na tác, vedle toho kávu, kostku čokolády...
To máš recht, Markét :) I když naaranžovat takovou zelenou hmotu je výzva :)
VymazatMám radost, že v tom nejedu sama :)
Krásný den,
Vaše TerezaInOslo
Já aranžuju jídlo hlavně pro focení, smůla pro manžela, který má sice nádherně naaranžovaný oběd, ale většinou studený jak psí čumák :-) zvu tě: www.facebook.com/coolinarkacz Hezký večer! S.
OdpovědětVymazatHehe, tak někdy se nám to taky stalo, ale už nás to přestalo bavit jíst studený jídlo, takže focení je done během pár sekund :) Už to mám trochu v malíku :) Trochu...
VymazatDěkuju za pozvání, mileráda přijímám! :)
Krásný den,
Vaše TerezaInOslo
Jojo, já určitě aranžuju, aby to bylo hezký. Taky mám občas pocit, jako bych měla nějakou psychickou poruchu, třeba nemám moc ráda, když se různě položky dotýkají :D Někdy bych měla nejradši takový ten dětský talířek s jednotlivými oddíly, to by bylo jednodušší. No a když se moc nic naaranžovat nedaří, aspoň si s norečkem kreslíme na omelety kečupem srdíčka nebo úsměvy :)
OdpovědětVymazatSrdíčka na omeletkách jsou boží :) a psychickou poruchu mám taky :))
VymazatKrásný den, Baru,
Vaše TerezaInOslo
Jo tak to je u nás doma na denním pořádku, než jídlo sním, musím si ho vždycky vyfotit:-D manželovi nandám dřív, aby mu to nevystydlo a já se s mojí porcí vždycky piplám a pak je to skoro studené. Ale co bychom neudělali pro hezké fotky, že?
OdpovědětVymazatTak paráda :) Je nás víc a víc :)
VymazatPrávě... pak to jíme očima ještě dva týdny, přeci :)
Krásný den,
Vaše TerezaInOslo