Stránky

pátek 2. listopadu 2012

Jak roztančit chuťové buňky feferonkama a Ásií, aneb co takhle vyměnit nudné špagety a kečupem za něco vlastnoručního, čerstvého a kvalitního?



Chuťové buňky tančí jako o život a já nepustím sklenici vody z ruky do té doby, dokud neschladím pálivé chili papričky rajtující po mém jazyku. Úplnou náhodou jsem totiž narazila na naprosto úžasný asijský obchod schovaný a zahrabaný v jedné z přistěhovaleckých čtvrtí v Oslu (Grønland), kam blondýny jako já moc často nevkročí. Ozve se zacinkání zvonku, do jednoho se všichni otočí a koukají na mě, jako kdyby nikdy neviděli živou bytost s modrýma očima. Nepříjemný pocit v břiše se změní v naprosto fascinující túru skrze regály s produkty s nápisy rozsypaným čajem. Inu, už to padá do košíku jedna dvě. Celým labyrintem se propletu za necelou půlhodinku a to už se mi sbíhají sliny na ty obrovský krevety, krabíky i kokosovou pastu. Suroviny na naše nejoblíbenější thajské nudle Pad Thai Kai si lebedí v košíku a jako třešniška na dortu mě v samém závěru čeká chlazená místnost PLNÁ čerstvého koření a listů, která mě doslova dostala na kolena. Přehrabuju a přebírám lístek po lístku a můj pohled je srovnatelný s tím Alenky v Říši divů. Už už si to štráduju domů s obrovským úsměvem na tváři a pocitem, že jsem zase objevila Ameriku! Vlastnoručně vyrobenou polévku Tom Yum Kung a nudle Pad Thai Kai považuji za můj největší dosavadní kulinářský počin a heslo, že láska prochází žaludkem potvrzeno následným radostným umačkáním mým snoubencem. 



Krásný pátek a těším na Vaše příběhy o kulinaření :)


TIP: A když se Vám ukrutně nechce vařit a jste z Prahy, zajděte si na tyhle mňamky do restaurace NOI na Malé Straně. Nezapomeňte si říct o hůlky, jinak máte poloviční zážitek :) A domácí ledový čaj není rozhodně od věci!

Restaurace NOI







Žádné komentáře:

Okomentovat