Stránky

neděle 21. září 2014

Jak zatočit s línou nedělí? Přece gastronomickým snažením!

Líná neděle s bolavým krkem se přehoupla do nostalgického listování maminčinou sbírkou receptů z roku 1984, kdy se narodila moje ségra. Venku prší, já mám na sobě dlouhatánský šál, všude po bytě plápolají svíčky, které nádherně doplňují vúni čerstvě uvařeného vanilkového čaje. Johni válí svoje první domácí ravioli zatímco já vybírám, jakým koláčem završím naše nedělní gastronomické kuchtění. Bude to ten klasický jablečný, akorát s hruškami.  


Jak se daří vám? A taky vždycky něco chytnete, když si říkáte, že jste dlouho nebyli nemocní? 
Johniho domácí ravioli

Po třech letech ve společné domácnosti se ode mě naučil v kuchyni improvizovat, a to tak, že skvěle. Johni rád zkouší i nové recepty, na které jsem si zatím ani já netroufla. Nemusím tu dlouze vysvětlovat, že vaření miluju a jídlo je obrovskou součástí mého života. Vlastně našeho života! O jídle se mluví, jídlo se plánuje, u jídla se probírají důležitá, i banální témata a při jídle se nekouká na televizi. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Johni se prý do mě zamiluje pokaždé znovu, když mu uvařím jídlo, při kterém nemluví a dělá pod vousy takové to jeho "hmmm". Já už vždycky ten nepatrný zvuk vyslýchám, když mu na stůl položím nastrojený talíř.



Dneska jsem nebyla úplně ve své kůži, a to přijde vždycky tak, když potřebuju být fit. Zítra totiž začínám intenzivní kurs norštiny a chci ten jazyk už konečně pokořit a mluvit skvěle! A Johni kolem mě běhal a chtěl mi něčím udělat radost. Čím jiným, než vynikajícím jídlem? Takže se tak trochu tajně vrhnul na domácí ravioli. Upozorňuju, že to byla jeho velká premiéra a kdyby to jen trochu šlo - dala bych vám ochutnat, protože něco tak vynikajícího a šťavnatého jsem dlouho neměla. Byly naplněné mletým masem doplněné smetanovou omáčkou se špetkou chili a nádechem opečené slaniny. Všechno bylo tak neuvěřitelně vynikající, čerstvé a domácí, že se nám dělaly boule za ušima. 

Příprava těstovin a spoustu žloutků
Raviolky jsou ready na vodní lázeň

A takhle to dlouho nevydrželo :)
Co by to bylo za neděli bez domácího koláče, který vám provoní byt?
Potopené hrušky



Tak a líná neděle se blíží ke konci. Na zítra se už nemůžu dočkat... :)


Přesný opis z maminky kuchařky: 

Hruškový koláč podle mámy
  • 600g oloupaných jablek/hrušek
  • 240g hrubé mouky
  • 240g cukru
  • 4 vejce
  • 10g skořice
  • 100g másla
  • 2 prášky do pečiva
  • 2 vanilkové cukry
  • 50g rozinek

Cukr, máslo, vejce a skořici dobře zamícháme, přidáme přesátou mouku smíšenou se 2 prášky do pečiva, vanilkovými cukry a umyté rozinky. Těsto dobře rozmícháme a nakonec přidáme nastrouhaná jablka/hrušky. Vylijeme na vymaštěný a pomoučený plech a a pečeme ve středně teplé troubě (odhaduji 150 stupňů). Vychladlý polijeme čokoládovou polevou. Vydrží čerstvý i několik dní.  

Vaše jemně nachlazená TerezaInOslo  

4 komentáře:

  1. Já si také píšu recepty, ty třeba si takhle budou listovat mé děti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné, a troufám si, říct, že jestli to Vaše děti ocení stejně jako já, budou šťastné.

      Krásný den a děkuji za komentář :)

      Vymazat
  2. A recept na koláč s hruškami bude taky? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude :) Přidám ho do blogu, ju?

      Krásný den přeji!
      Vaše TerezaInOslo

      Vymazat