Stránky

středa 19. listopadu 2014

Asijská polévka, na kterou potřebujete pár prašivek, skleněné nudle a špetku vlastní fantazie


Johni leží zabalený v dekách a jenom těžce oddechuje. Má neuvěřitelnou horečku, takhle jsem ho ještě nikdy neviděla... mám strach. Teploměr nám málem praskne při těch 39,5 a já se koušu do rtu a v duchu kleju, že tu v Oslo nemáme ani jeden blízkou rodinu. Přesně při téhle situaci, jo a taky když stěhujete skříně, to jsou přesně ty chvíle, kdy byste si přáli vaše blízké mít opravdu nablízku. Horečku by mu asi těžko srazili, ale morální podpora by bodla. Nicméně, válčíme sami...

Žádná romantika to dneska nebude, ale přecejenom tlumím světla na minimum, zapaluju svíčky a vrhám se na středeční gastronomické kulinářství. Včera jsem na trhu nakoupila spousta neznámých hub, které byly levné a vypadaly exoticky, křupavé lusky, jarní cibulku a v masně pár kousků kuřecích křidýlek na masový vývar.  Skleněné nudle a Red Curry Pastu doma máme skoro vždycky. Všechno levné a čerstvé - v tom je kouzlu mé kuchyně. Dnešní asijské improvizování může začít...



CO NA ASIJSKOU POLÉVKU S HOUBAMI POTŘEBUJETE? 

- především špetku fantazie
- kuřecí křidélka / kuřecí kousky / nebo žádné maso
- houby - čím exotičtější, tím lepší, šáhnete po nějakých neznámých, radím já
- jarní cibulku
- fazolové lusky
- Red Curry Paste
- skleněné nudle
- chili, je-li-li-bo
- koření podle libosti (já tentokrát dala jen čerstvě nastrouhaný pepř)
- (kokosové) mléko (chcete-li)

Křidélka povařte, dlouho, dlouho, dokud se neudělá takový kuřecí vývar, pak kuřecí křidélka vyndejte, nechte trochu vychladnout a oberte maso, chrupavky kostí nechte chroupat pejsky, ale jen s dovolením od páníčků... 

Přihoďte nakrájené houby, jarní cibulku a celou malou plechovky Curry pasty, kdo nemá rád tolik pálivé, nedávejte celou, my ještě přihodili špetku čerstvého chili. Nechte povařit na mírném ohni, vložte obrané masíčko a skoro jako poslední přihoďte lusky, ať zůstanu křoupavé a úplně nakonec skleněné nudle. Nakonec můžete ještě přidat sklenku, dvě mléka pro zjemnění chuti. Klidně i kokosové, to my doma neměli. 

Podávejte s hůlkami a zakapejte citrónem. My jsme se oblizovali ještě dlouho po tom a zdá se, že se Johnimu trochu ulevilo. Nevím, nevím, jestli to bylo tou polévkou, ale kdo ví...

Krásnou dobrou chuť vám přeji. 
Vaše VěčněNenažranáTerezaInOslo

2 komentáře:

  1. Mňam ! děláš mi chutě a děkuji za super inspiraci k vaření :-) budoucí večeře je jasná ! :-)

    Johnimu přeji brzké uzdravení a tobě posílám aspoň tu virtuální morální podporu. Držte se a ať je brzy lépe !

    PineAppleDiary

    OdpovědětVymazat
  2. Ha, dnes jsem ji varila a byla vyborna! Dekuji za tip :) U nas na "Great White North" to bude vynikajici zalezitost po celou zimu, ne jen na nemoc :)
    Luu Over The Ocean

    OdpovědětVymazat