To
probuzení na severu Norska a ten výhled je prostě neuvěřitelný. Nechce
se vám ani na chvíli odtrhnou oči od těch nádherných narůžovělých hor ponořených do
modrého fjordu. Nevím, kam se dřív rozhlížet a neuvěřitelně se těším, co
nám další den přinese.
Ráno v Lyngen je prostě božské. Sedíme u dlouhého stolu, rozjímáme o polární záři, jak jinak... a užíváme si TEN výhled. Vůně čerstvě upečeného chleba se mísí s vůni praskajícího krbu a k tomu vynikající snídaně, kde lovím lososa a uzenou makrelu a kupu ovocného salátu k tomu. Prostě paráda na druhou!
Ráno v Lyngen je prostě božské. Sedíme u dlouhého stolu, rozjímáme o polární záři, jak jinak... a užíváme si TEN výhled. Vůně čerstvě upečeného chleba se mísí s vůni praskajícího krbu a k tomu vynikající snídaně, kde lovím lososa a uzenou makrelu a kupu ovocného salátu k tomu. Prostě paráda na druhou!




Sea Safari
Hned po snídani vyrážíme na Sea Safari. Tamní fauna prý stojí za to. Orel mořský, který má rozpětí křídel až tři metry a řadí se tím k největším orlům na světě, menší velryby jménem Vorvaňovec anarnak, tuleni, tresky, kterých jsme ulovili hned několik a přivezli je Vincentovi (kuchařovi) na večeři. Vincent se klasicky stal jedním z mých nejoblíbenějších lidí, kteří ve srubu pracují a dokonce jsem od něj vyzvěděla i pár "tajných" receptů. Jeden z nich byl na vynikájícně vynikající rizoto! Jednou ho spolu s vámi moc ráda uvařím! Vincent pochází z Francie a když si představíte takového klasického francouzského šéfkuchaře - vidíte Vincenta.
Miluju ten pocit, když se zaboříte v lodi do sedaček a cítíte tu ohromnou sílu motorového člunu. Necháme se vyvést z mini přístavu a už už klopýtám ze strany na stranu ven a nechávám si cuchat vlasy mořskou vodou. Za pár minut mi zmrzne úsměv. Zimou, jak jinak. Zastavuje se... jdeme lovit ryby...

Nahodím a pomalu ani nemrknu a vlasec se už škube... motám, tahám, válčím a čekám tu největší rybu, jakou jsem kdy viděla. Chyba lávky - po asi sedmiminutovém boji vytahuju ryb rovnou pět. Ty menší pouštíme - ty větší nám večer přistanou na talíři. Jestli jste ještě nikdy neulovili žádnou rybu, jeďte do Norska.
Vyjíždíme zase dál. Cestou necestou míjíme nádherné obrovské hory a vrcholky a očima hledáme ty slibované malé velké velryby a poloztracené losy na poloostrůvcích. Nemám slov... taková nádhera. Tak tohle je to pravé Norsko, o kterém všichni mluví...
Hned po snídani vyrážíme na Sea Safari. Tamní fauna prý stojí za to. Orel mořský, který má rozpětí křídel až tři metry a řadí se tím k největším orlům na světě, menší velryby jménem Vorvaňovec anarnak, tuleni, tresky, kterých jsme ulovili hned několik a přivezli je Vincentovi (kuchařovi) na večeři. Vincent se klasicky stal jedním z mých nejoblíbenějších lidí, kteří ve srubu pracují a dokonce jsem od něj vyzvěděla i pár "tajných" receptů. Jeden z nich byl na vynikájícně vynikající rizoto! Jednou ho spolu s vámi moc ráda uvařím! Vincent pochází z Francie a když si představíte takového klasického francouzského šéfkuchaře - vidíte Vincenta.
Miluju ten pocit, když se zaboříte v lodi do sedaček a cítíte tu ohromnou sílu motorového člunu. Necháme se vyvést z mini přístavu a už už klopýtám ze strany na stranu ven a nechávám si cuchat vlasy mořskou vodou. Za pár minut mi zmrzne úsměv. Zimou, jak jinak. Zastavuje se... jdeme lovit ryby...

Nahodím a pomalu ani nemrknu a vlasec se už škube... motám, tahám, válčím a čekám tu největší rybu, jakou jsem kdy viděla. Chyba lávky - po asi sedmiminutovém boji vytahuju ryb rovnou pět. Ty menší pouštíme - ty větší nám večer přistanou na talíři. Jestli jste ještě nikdy neulovili žádnou rybu, jeďte do Norska.
Vyjíždíme zase dál. Cestou necestou míjíme nádherné obrovské hory a vrcholky a očima hledáme ty slibované malé velké velryby a poloztracené losy na poloostrůvcích. Nemám slov... taková nádhera. Tak tohle je to pravé Norsko, o kterém všichni mluví...



Rybářské městečko Havness
Zastavujeme v malinkém rybářském městečku Havness, kde dostáváme kus domácího koláče a norský svařák k tomu. Jen co se trochu osvěžíme, vystupujeme na břeh a kolem nás se prohánějí děti i dospělí na těch nádherných klasických "sáňkových koloběžkách". Připadám jako ve filmu Pipi Dlouhá Punčocha...
Otevíráme dveře staré budovy a jdeme se rozehřát do malého muzea historie. Prohlížíme si místní sbírku historických věcí a nemůžeme přijít na kloub, proč mají pletené rukavice na jedné "ruce" dva palce... Chvíli nás Hugh nechá dumat až prozdradí, že to je proto, když se jedna strana prošoupe, můžete je obrátit a používat dál, než se ošoupe ta druhá. Chytré a laciné. Nějak si ti dřív velice chudí Norové poradit museli.
Všechny nás zaujme podivná dřevěná konstrukce... jsou to odřezané hlavy ryb a vypadá to dosti nevábně. Všichni nechápavě kroutíme hlavou, než se dozvíme, že takové tresčí vysušené hlavy jsou pochoutkou v Nigérii, kam se dováží za pár šlupek. Uf, ještě, že to není norská specialita...



Po několika hodinách brouzdání fjordem přijíždíme zpátky do přístavu a ve srubu už je připravená ohromná mísa posázená ovocem, pár čerstvě upečených sušenek, čaj a káva. Lidé pookřávají u krbu a nádherná atmosféra se nese srubem.
Výlet na sněžnicích
Po necelé hodince odpočinku se znovu oblékáme, abychom ještě stihli západ Slunce při výletu na sněžnicích. Nikdy jsem na sněžnicích nestála, tak jsem na sebe zvědavá. Jestli se natáhnu jako první, nebo druhá.
Kupodivu je to naprosto přirozený pohyb, že si připadáte, že jste se na sněžnicích narodili. Záleží, jaké tempo nastolíte. Je to skvělý relax, a když trochu přidáte na tempu - i celkem fajn trénink.



Já už konečně musím začít vařit tu večeři... ale ještě poslední poznámku na závěr. Práce je naprosto úžasná a v Oslu nám začíná jaro. Všechno tu nádherně pučí a začíná vonět. Norové nakupují tulipány ostošest a jejich jarní energii cítíte z každého milého úsměvu. Je neuvěřitelné jaké divy dělají sluneční paprsky...
A jak vítáte jaro vy?
Vaše TerezaInOslo
Opravdová nádhera!! Mám chuť hodit za hlavu veškeré povinnosti a letět do Norska. A na těch sněžnicích ti to sekne. ;)
OdpovědětVymazatTak šup, hoď a přijeď! Norsko totiž vážně stojí za to. Já byla na severu poprvé a zamilovala jsem se. A co se týká sněžnic, děkuju :)
VymazatKrásný den,
Vaše TerezaInOslo
Ahojda, to je taková krása :-D a to nejím ryby a nesnáším zimu :-D já se tam snad fakt pojedu podívat
OdpovědětVymazatTak šup, třeba se holky potkáte na letišti :)
VymazatKrásný den,
Vaše TerezaInOslo
To je uplne verbální pohlazeni:)))) diky za skvělý článek na dobrou noc! A v praci ti moc držím palce, aby bylo vse podle tvých představ..a těším se na nejaky podrobnější článek..je to opravdu dreamjob a hlavne je neuvěřitelné, jak ses k němu dostala. To je proste nádherná pohádka!!!Skvela inspirace!! Diky za ni:)
OdpovědětVymazatMoc děkuju, Káťo. Podrobnější článek snad brzo bude, jen najít chvilku času :)
VymazatMěj se nádherně,
Vaše TerezaInOslo